Javier Laso, internista: “O consumo de alcol agrava a resposta inflamatoria fronte ao coronavirus”

  • 0

Javier Laso, internista: “O consumo de alcol agrava a resposta inflamatoria fronte ao coronavirus”


Text to Speech Voices

Este doutor é fundador do grupo de traballo Alcol e Alcoholismo da Sociedade Española de Medicina Interna.

"É moi coñecida a pneumonía do alcohólico como unha pneumonía tan grave como a da Covid", advirte.

"Nesta epidemia, polo menos en parte, o que mata non é, ou non do todo, o virus, é o noso propio eu". Con esta rotunda afirmación, o doutor Javier Laso resume con claridade a desproporcionada resposta inmune coa que moitos pacientes reaccionan #ante a Covid-19. É a famosa tormenta de citocinas, proteínas que regulan o mecanismo de inflamación, e este internista quere poñer o foco nos nocivos efectos que nela pode ten o alcol, aspecto no que considera que non se puxo o foco. A inflamación é unha das ferramentas coas que o organismo tenta defenderse cando se ve atacado, neste caso por un axente infeccioso, pero conleva certos "danos colaterais" e é que lesiona os tecidos agredidos. De aí o risco de que a resposta sexa excesiva, algo que ocorre en afectados por coronavirus.

"Fálase da tormenta de citocinas porque de golpe, o enfermo, que está clinicamente estable ou que ten unha pneumonía pero coa reacción inflamatoria reducida ao pulmón, ao oitavo ou noveno día do ingreso no hospital empeza a ter manifestacións xerais, do sangue, do ril…", explica o facultativo. "A resposta inflamatoria vai entón máis aló de onde está o axente infeccioso. O sistema inmune queda cego e dispara a todo o organismo. As citocinas son diseminadas por todo o corpo, cando nada máis terían que actuar alí onde está o virus, e acábannos matando por un fracaso multiorgánico", continúa.

Os motivos polos que isto sucede descoñécense pero o doutor Laso sinala a inxesta de bebidas alcohólicas como un dos factores que empeora o prognóstico.

"O consumo de alcol agrava a resposta inflamatoria fronte ao coronavirus. Nunha situación na que a inflamación está desbordada o único que vai facer é empeorar as cousas", sentenza e faio desde o coñecemento que lle dá ser o fundador do grupo de traballo Alcol e Alcoholismo da Sociedade Española de Medicina Interna ( SEMI), do que actualmente é consultor. Un grupo que leva anos estudando a relación entre alcol, citocinas e inflamación.

"O alcol aumenta a permeabilidade do tubo dixestivo, permitindo que algúns tóxicos das bacterias que hai nel pasen ao sangue. Dentro do tubo dixestivo non son nocivos e mesmo nos protexen, pero cando pasan ao torrente sanguíneo desencadean unha resposta inflamatoria, que pode ser xeneralizada. É moi coñecida a pneumonía do alcohólico como unha pneumonía tan grave como a da Covid. Ingresan na UCI e poden morrer por fracaso multiorgánico", alerta.

Xubilado desde fai un par de anos despois de case cinco décadas de carreira profesional, o doutor Laso expón unha recomendación aos seus colegas:

"Se eu estivese na batalla insistiría en o interrogatorio sobre o seu consumo de alcol a todo o que ingresa con infección por Covid-19. En xeral, non se interroga suficientemente ou de forma correcta sobre iso".

A situación preocupa, tendo en conta que se detectou durante o confinamento un importante incremento en a compra de produtos habitualmente consumidos en restaurantes e bares, como veu, cervexa e bebidas espirituosas. Pero, hai algunha cantidade segura?

A Organización Mundial da Saúde (OMS) establece como consumo de risco o que supera diariamente entre tres e catro unidades para os homes e a metade para as mulleres, "porque estas destrúen peor o alcol inxerido, e por iso ten maior toxicidade ". Unha unidade equivale a 10 gramos de etanol, que se corresponderían cunha copa de viño ou unha cana de cervexa.

"Pero é unha medida que está en crise: non hai consumo de risco baixo ou alto, todo consumo pode carrexar un risco, iso depende ás veces de factores xenéticos", engade o médico, e tanto el como quen compón o grupo que creou son tallantes nisto, en concordancia coa recomendación da OMS: 

"Alcol, canto menos, mellor".

Fonte: ARACELI GUEDE   20 minutos


Log out of this account

Deixa o teu comentario

Traducir a…

Visitas

contador de visitas

Sígueme no Twiter

A %d blogueros les gusta esto: